vrijdag 31 augustus 2012

Stevia drogen

Amai, is al even geleden dat ik nog iets van me liet weten op deze blog.. Vakantie is nu eenmaal om van te genieten en niet enkel achter de pc te zitten denk ik dan :)
Naar de zee geweest, en gisteren naar Katuit in Dendermonde! ^^



Van een vriendin had ik een Stevia gekregen, een andere dan op de vorige foto's; die vorige soort deed het precies niet zo goed bij ons in huis... Het blad van deze soort heeft een meer ronde vorm. De eerste soort kwam wel van eerstehand, daarvan wist ik dat het de goede soort was; deze komt van bij een kweker.. maar deze groeit hier wel dus alle.. xD
En hoé!
Bij mijn vriendin was hij nog niet zo super gegroeid, maar hier had hij mss wel al een hoogte van 1, 5 m. Eigenlijk zou hij in een grotere pot moeten staan maar dat willen ze hier thuis niet "er staan hier al genoeg planten".... Maar alle, zolang de Stevia content is, ben ik ook content daarover :)

Stevia beetje afgetipt:



 
Afgeknipte 'tippen':


Kmoest toch wel wat wringen om ze op de foto te krijgen :-p
Ik zou de tippen kunnen stekken, maar laat ze liever drogen. De moederplant zal wel zo rap niet kapotgaan zeker?
Eronder ligt Goudsbloem te drogen, heb al véél! Kzal mijn verworven collectie wel eens fotograferen dan ^^ Hopelijk genoeg om er een eindwerk over te maken einde volgend academiejaar! We moeten dacht ik 3 dingen fabriceren met de gekozen plant, met Goudsbloem moet dat wel lukken denk ik, spannend! =D

Hopelijk droogt de Stevia even goed als de Goudsbloem en dan fijnstampen tot Steviapoeder jeej!

Stevia behoort tot de composietenfamilie - Asteraceae.
Binnen onze Europese Unie mag Stevia enkel uitwendig gebruikt worden. Bij inwendig gebruik zijn er nochtans geen nadelen te bekennen, nog geen overdosis-dosis gevonden, maar jah, wat dan met de ozo rijke suikerfabrieken?............ En wat met de farmaceutische industrie, als Stevia goed is tégen diabetes?! Hohoo, ramporampo... *KUCHKUCH*
Een goede zoetstof voor diabetespatiënten dus.
Maar zoals bij alles, te veel is te veel. Je ziet, suiker is ook een natuurlijk product, van de suikerbiet op het veld! Maar te veel... is te veel. (Ookal is er nog geen overdosis-dosis gevonden. Dat is wat ik er van denk toch alle :-p)
Opgelet want Stevia is zo'n 300 keer zoeter dan suiker! Dus niet evenveel Stevia dan suiker bij je gerechten kappen hah! :-p
Wel niet denken dat dit hetzelfde smaakt dan suiker, Stevia ≠ suiker, suiker ≠ Stevia.
Uitwendig wordt Stevia gebruikt bij huidaandoeningen (wie weet nog te combineren met Goudsbloem! ^^).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten