Klimop - Hedera helix |
Nu dus wat meer over Klimop - Hedera helix.
Deze komt uit de, jaja, Klimopfamilie - Araliaceae.
In Klimop zitten o.a. saponines of ookwel zeepstoffen genoemd. En hier even theoretisch: Zeepstoffen zijn eigenlijk Glycosiden. Die zijn stoffen die bestaan uit een suikerdeeltje (glycon) en uit een niet-suikerdeeltje (aglycon). Bij de saponinen heet het aglycon sapogenine.
Als je naar de structuur van dat aglycon kijkt, kan je de saponinen opdelen in 3 hoofdgroepen: De steroïde saponinen, de steroïdalkaloïde saponinen, en de triterpenoïde saponinen.
In Klimop zit deze laatste: de triterpenoïde saponine.
Saponine komt van het Latijnse woord sapo, wat zeep betekend. Dit komt doordat als saponinen opgelost zijn in water, en je schud ermee, dat er zeepachtig schuim ontstaat. Ook heeft het een reinigende werking.
Ook in andere planten, zoals vb. onze eerder besproken Knoflook, zitten saponinen. Dit is dan ook de stof die achter zijn positieve werking zit in het cholesterol-huishouden.
Maar opgelet! Er zitten naast saponinen nog veel andere stoffen in Klimop. Dit wil dus niet zeggen dat ook Klimop eetbaar is!
klimop heb ik gegeten en ben er nog steeds. Heb toen geen grote hoeveelheden gegeten. ook zie ik dat klimop vaker in kruiden geneesmiddelen zit.
BeantwoordenVerwijderen