zondag 17 juni 2012

De Vlier

Gewone Vlier - Sambucus nigra L.Even de Latijnse naam verduidelijken:
- Sambucus komt van het Griekse 'sambuke', wat 'fluit' betekend; ofwel van 'sambucca', wat 'driehoekige harp' betekend; als dàt geen muzikale plant is!
- nigra staat voor zwart, wat duidt op de zwarte rijpe bessen (en vroeger gebruikten de Romeinen de Vlier als kleurmiddel om het haar zwart te verven)
- L. is de afkorting van Linnaeus, dé classificeerder van het plantenrijk.

De Nederlandse naam komt van, rarara... vedel, óók een muziekinstrument! ♫

Vlier behoort tot de Muskuskruidfamilie - Adoxaceae.

Vlier is een zeer veelzijdige plant, lees maar! :)Ooit al eens gedacht aan de etymologie van het woord 'flierefluiter'?
Zelf heb ik het nog niet geprobeerd, een fluitje van een vliertak maken. Wie weet probeer ik het wel eens. Heeft iemand van jullie dit al geprobeerd?


De wortels van de Vlier zijn giftig. Vroeger werden deze wel eens gebruikt om iemand te doen braken.

 Vlierbessen zijn het bekendst omwille van de siroop die ervan gemaakt wordt. Vroeger kreeg ik daar altijd een lepeltje van bij de met, mijn oma, wanneer ik verkouden was. Er zijn nog meer toepassingen van vlierbessen, vb. in confituur. Opgelet! Best niet te véél van de bessen eten, de pitten bevatten blauwzuur, een giftige stof die de celademhaling doet stoppen en dus dodelijk is. Door het verwarmen gaat deze stof kapot.

Vlierbloesem is nu te oogsten! Je mag ze niet wassen voor je ze gebruikt, anders verliezen ze hun aroma. ! Houdt er dus rekening mee wanneer je ze plukt! Niet te laag best als er honden passeren... Enkel eens uitschudden zodat de vele beestjes die er in hangen weg zijn.
Vlierbloesem heeft ook vele toepassingen, zo kan de thee ervan helpen tegen koorts. Siroop wordt er ook van gemaakt, en limonade. En snoepjes ook natuurlijk! ^^

Vlier staat in lijst 3, de lijst met veilige planten.

Jah, geen enkele plant is echt veilig, te veel is te veel, bij deze weten jullie ook dat dit bij de Vlier zo is.

Hebben jullie al een Vlierbereiding gemaakt?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten