maandag 2 april 2012

Tijm is misschien beter voor acné dan voorgeschreven crèmes

Thyme may be better for acne than prescription creams

Kheb het zo niet voor ver-engels-ing, daarom zal ik dit artikel vertalen:---
Kruidenpreparaten van Tijm kunnen effectiever werken bij acné dan voorgeschreven crèmes, zo blijkt uit onderzoek dat onlangs bij de Society for General Microbiology Spring's Conference in Dublin werd voorgesteld. Verder klinisch onderzoek kan leiden tot een effectieve, zachtere behandeling voor de conditie van de huid.

Propionibacterium acnes
Onderzoekers van de Leeds Metropolitan University testten het effect van Tijm, Goudsbloem en Mirre tincturen op Propionibacterium acnes - de bacterie die acne veroorzaakt door het infecteren van de huid poriën en de vorming van vlekken, die variëren van witte koppen tot met puss gevulde cysten.
De groep vond dat terwijl alle preparaten in staat waren om de bacterie te doden na vijf minuten blootstelling, Tijm meest effectieve was van de drie.
En dan belangrijk! Ze ontdekten dat Tijm tinctuur een grotere antibacteriële werking had dan de standaard concentratie van benzoylperoxide - het actieve ingrediënt in de meeste anti-acné crèmes of wasbeurten.

benzoylperoxide
Dr Margarita Gomez-Escalada die het onderzoek leidt, legde uit hoe tincturen van planten en kruiden gemaakt zijn:
"Het plantmateriaal wordt voor dagen of zelfs weken ondergedompeld in alcohol om een tinctuur te bekomen. Dit proces haalt de actieve stoffen uit de plant. Terwijl Tijm, Goudsbloem en Mirre veel voorkomende plantaardige alternatieven zijn voor standaard anti-bacteriële behandelingen van de huid. Dit is de eerste studie om het effect aan te tonen dat ze hebben op de bacterie die aan de oorzaak ligt van de infectie die leidt tot acné. "
De onderzoekers gebruikten een standaard in vitro model om het effect van verschillende stoffen op de huid te testen. De werking van de tincturen werd ook aan een alcohol controle onderworpen - om aan te tonen dat ze hun antibacteriële werking niet alleen aan de steriliserende werking van de alcohol waarin ze bereid zijn te danken hebben.
Deze eerste bevindingen maken de weg vrij voor meer onderzoek naar het gebruik van tincturen als een behandeling voor acne. "We moeten nu verdere tests uitvoeren in omstandigheden die  het milieu van de huid beter nabootsen en op moleculair niveau uitwerken hoe deze tincturen werken. Als Tijm tinctuur wordt bewezen als klinisch effectief zoals onze bevindingen suggereren, kan het een natuurlijk alternatief zijn voor de huidige behandelingen ", aldus Dr Gomez-Escalada.

Een kruiden-behandeling voor acne zou zeer welkom nieuws zijn - in het bijzonder voor acné-patiënten die last hebben van een gevoelige huid. "Het probleem van behandelingen met benzoylperoxide zijn de neveneffecten waaraan ze zijn gekoppeld," zei Dr Gomez-Escalada. "Een branderig gevoel en irritatie van de huid zijn niet ongewoon. Kruidenpreparaten zijn minder hard op de huid als gevolg van hun anti-inflammatoire eigenschappen, terwijl onze resultaten suggereren dat ze net zo, of zelfs meer, effectief kunnen zijn dan chemische behandelingen."

© vertaling: Herboristerijtje

---

Als dàt geen goed nieuws is! Ik ga het zeker eens uitproberen!
Ik hou van die onderzoeken naar werkingen van planten, dan kunnen de ongelovige Thomassen zich misschien ook eens bekeren tot de echt wel werkende medicinale planten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten