donderdag 15 maart 2012

Berk

Zoek de zebra!

Nene, grapje!


Maandag ben ik mijn fles van de Berk gaan halen, ze was nog niet vol, maar wou beslist eens proeven!

Op het eerste zicht ziet het berkensap er uit als gewoon water. Vandaar is de andere benaming van berkensap, nl. berkenwater niet zo uit te lucht gegrepen.
Maar als je de fles vastneemt en er een beetje mee beweegt, staan er al snel een paar broebeltjes op die niet snel weggaan. Zo merk ja wel dat het geen zuiver water is.



Berkenwater met broebelkes op
Wat de smaak betreft leek het ook eerst gewoon water, maar al gouw komt er een fijn subtiel zoet smaakje boven. Dàt is dus de smaak van berkenwater! En ruiken doet het gewoon naar een Berk vind ik.

Het gebruik van dit berkensap is niet gering:
Inwendig wordt het gebruikt ter bloedzuivering, uitwendig voor cosmetisch gebruik. Cosmetisch gebruik gaat vooral over hoofdhuid en haar: om haar te ontvetten, om roos te bestrijden, om haaruitval af te remmen, ook maakt het haren weer glanzend en soepel ! maar niet geschikt voor blonde haren.
Het is dus een opkikker voor de hoofdhuid
Er kan siroop van gemaakt worden en het kan ook worden gefermenteerd tot bier of gebruikt worden om wijn, azijn of sterke drank te fabriceren.

! Dit is geen fruitsap, dus toch maar wat opletten met de dosering...

En dat sap komt dus van de Berk, bomen die behoren tot het geslacht Betula en behoort, rarara, tot de Berkenfamilie of Betulaceae.
De Nederlandse naam kan afgeleid zijn van het Oudindische "bharg", wat vertaald hetzelfde is als "glanzend". Dit kan slaan op de schors, omdat deze glad is.

"Betula" komt vermoedelijk van het Keltische woord "betu", wat "slaan" betekende. In een oud Scandinavisch gebruik werd met berkentakjes geslaan om de bloedsomloop te bevorderen, vb. na een bezoek aan de sauna.
Berk leeft in symbiose met een schimmel: Een boom kan zich niet verplaatsen om voedingsstoffen uit de grond te halen, daarvoor heeft hij een bondgenoot nodig!

Als je ergens een Vliegenzwam ziet staat, je kent hem wel...
... dan is de kans groot dat dit de symbiotische schimmel is van een Berk. Schimmels kunnen zééééér grote oppervlakten innemen, niets/niemand neemt grotere oppervlakten in op aarde, dus éventueel kan je een Berk in de geburen van zo'n paddestoel vinden.

Van de jonge lenteblaadjes van de Berk kunnen er enkele gebruikt worden in een slaatje.

Berk wordt ook gebruikt ivm de nieren, urinedrijvend, tegen vochtophoping, ...

! Sommige maaksels van de Berk zijn enkel op medisch voorschrift.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten