zaterdag 3 maart 2012

Boekweit



Boekweit - Fagopyrum esculentum
Boekweit - 
Fagopyrum esculentum
behoort tot de duizendknoopfamilie - Polygonaceae.


Het eerste deel van de Latijnse naam is letterlijk vertaald 'beuktarwe': 
fagus = beukenboom,
puros = tarwe.
Het tweede deel van de Latijnse naam wijst erop dat de plant 'eetbaar' is.


Van de zaden van Boekweit kan o.a. meel gemaakt worden, dit meel is glutenvrij.


Mijn opa vertelde vroeger dat in de oorlog van boekweit brood werd gemaakt. Ook kan je pap maken, dit dan van de grutten (= gepeld zaad). 'Kasha' zijn gerechten van gekookte grutten, vooral in Rusland populair. In koekjes, pannenkoeken, bier,...
En goed voor een glutenvrij dieet dus!



Ook boekweitkussens bestaan. Heb er vroeger zo nog ééntje gehad: een kussen met boekweitzaden. Is wel een apart gevoel, maar na een paar jaar heb ik het ingeruild voor een normaal kussen. Het gekraak enerveerde mij ineens.


Opgelet bij het oogsten! Door het sap wordt de huid gevoeliger voor zonlicht.


Boekweit bevat rutine, een stof met positief effect op hart- en vaatziekten.

Hij staat in lijst 3, de 'veilige' lijst.



Bestand:Hans christian andersen 1869.jpg

Tot slot: Hans Christian Andersen schreef een sprookje over Boekweit! 
Een mooi sprookje met wat karaktertrekken in van het Boekweit, en natuurlijk ook met een moraal.
=> http://www.beleven.org/verhaal/boekweit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten