zaterdag 25 februari 2012

Koriander


Koriander - Coriandrum sativum

Koriander
Coriandrum sativum


behoort tot de Schermbloemenfamilie - Apiaceae.


Mellie Uyldert schrijft erover:
"Koriander Coriandrum sativum rijpt ook in ons klimaat. Eerst hebben de zaden een nare lucht, maar eenmaal goed rijp en droog bergen ze een heerlijk pittig aroma, dat bij het fijnstampen te voorschijn komt. 
Het wekt in hoge mate de eetlust op en is goed te gebruiken in jus, saus, soep, bij bladgroenten, in gekruid en zoet gebak, in kruidenazijn en bij de likeurbereiding. 
Een halve theelepel gesuikerde korianderzaden na de maaltijd bevordert de spijsvertering; neemt men te veel, dan kunnen zij hoofdpijn en duizeligheid verwekken. - Koriander wordt voorts gebruikt tegen wisselkoorts, tegen gassen, darmslijm en krampen en ter bevordering van de menstruatie. - 
Porta in zijn boek 'De Viribus Herbarium' noemt koriander evenals Komijn en Basilicum, onder de kruiden die vrouwen vruchtbaar maken. - Zij wekken althans het liefdevuur! - 
De Indische Koriander en Komijn zijn bij de rijsttafelbereiding bekend als katoembar en dijenten."


Zoals de laatste zin doet vermoeden, wordt deze plant ook bij Ayurveda gekend.


Verse koriander bevat veel vitamine A. Ook heeft heeft het een anti-reumatische werking en helpt het bij gewrichtspijn


Door op de zaden te kauwen kan u de onaangename geur van knoflook neutraliseren.

Koriander staat in lijst 3, de 'veilige' lijst.

Uit een artikel in Eos blijkt dat Koriander al zeer lang gebruikt wordt:




2 opmerkingen: