vrijdag 6 januari 2012

Tijm

Vandaag ga ik wat meer vertellen over de 2 meest besproken soorten Tijm:
De Wilde Tijm en de Echte Tijm.
Omdat de Winter toch wel het seizoen is van de verkoudheden, leek het me geen slecht idee om Tijm eens onder de spots te zetten.

Beide tijmsoorten behoren tot de Lipbloemenfamilie - Lamiaceae. Ook deze familie is niet moeilijk te onderscheiden want zoals de naam zegt, hebben de gekleurde blaadjes van de bloem de vorm van een onder- en een bovenlip. Die gekleurde blaadjes heten de kroonbladeren (in sommige gevallen kunnen kroonbladeren ook groen zijn, maar dit komt niet zo vaak voor en is bij Tijm zeker niet het geval). Een bekende lipbloemige is de Witte Dovenetel - Lamium album. Een gekend kenmerk van Tijm is de typische geur. Die geur wordt veroorzaakt voor het fenol Thymol. De planten die het meest naar Thymol ruiken, zullen de beste werking hebben.


Wilde Tijm - Thymus serpyllum L.
Wilde Tijm -
Thymus serpyllum L.

De Romeinse dichter Vergilius gebruikte reeds de naam Serpyllum voor Wilde Tijm. De naam komt van het Griekse werkwoord  ἕρπω (herpein), wat kruipen betekent. Dit is niet zo moeilijk te onthouden want het woord Serpyllum doet ons al onmiddellijk aan een slang denken, niet? Bij ons wordt deze Tijmsoort ook wel eens Kruiptijm genoemd.

Als je deze Tijm proeft, smaakt hij aangenaam. (Maar proef nòòit van een plant voor je 200% zeker bent welke plant het is!) De bloemen zijn altijd roos-paars van kleur.


Echte Tijm - Thymus vulgaris L.
Echte Tijm -
Thymus vulgaris L.


Echte Tijm heeft nog meer alle uitgesproken werkingen van Wilde Tijm. Hij heeft een krachtigere werking. Daarom is het misschien beter dat, als je niet goed de dosering weet, je Wilde Tijm gebruikt.

Hildegard von Bingen noemde Echte Tijm 'Ein Bronchitis-Mittel' en gebruikte het o.a. in baden.

Deze Tijmsoort is afkomstig uit het westen van het Middellandse-Zeegebied.

Als je van Echte Tijm proeft, smaakt hij bitter.

De bloemen zijn roze of wit.

De 'L.' in de Latijnse namen is afkomstig van de naam van de zeer invloedrijke plantkundige Carolus Linneaus.


De medische toepassingen van beide soorten komen vérgaand overeen. Tijm staat het bekendst om zijn werking bij hoest. Nog niet zo'n slecht idee dus van Hildegard om Tijm in je bad te doen, dan adem je vanzelf de dampen binnen. Met Echte Tijm is wel enige voorzichtigheid geboden want deze bevat sterkere werkingsstoffen.
Gisteren toen ik aardappelen kookte, heb ik ook wat Tijm in het water gesmeten. Door de Tijm krijgt het water direct een donkerdere kleur. Of van waar dacht je dat de kleur van (Tijm)siroop kwam?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten