woensdag 18 januari 2012

Honing

Ik zit hier nu nog steeds met dat wondje dat terug is open gegaan vandaag. Op kot aangekomen aan de babbel geraakt over zangles, heesheid, honing... Leen had horen zeggen dat honing ook een goede werking zou hebben op de huid.
Ik dus nadien onmiddellijk beginnen opzoeken en ja hoor, zie hier een artikel uit de Eos van 1 juni 2010 en uit de Eos van 13 april 2011:
---
Waarom honing ontsmettend werkt

Het is al eeuwenlang bekend dat honing bacteriën doodt. Nu is ook duidelijk waarom. Sommige bacteriën kunnen niet tegen de hoge suikerconcentratie in honing, andere gaan dood door de aanwezigheid van waterstofperoxide, dat ontstaat wanneer een enzym in honing suiker afbreekt.

Maar er is meer. Microbioloog Paul Kwakman van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam ontdekte na veel monnikenwerk een klein eiwit waaraan de resterende antimicrobiële werking kan worden toegeschreven. Bijen gebruiken dat eiwit voor hun eigen afweersysteem.

Nu het eiwit is geïdentificeerd, kan het mogelijk uit honing worden gewonnen om een nieuw soort antibioticum te maken. Complete honing gebruiken, is moeilijk. ‘De werkzame eiwitten in honing worden in het lichaam snel afgebroken, dus honing eten om van een infectie af te komen, werkt niet’, zegt Kwakman. Op de huid smeren kan wel. Kwakman onderzoekt momenteel of een likje honing rond de katheter ziekenhuispatiënten kan behoeden voor huidinfecties. (lg)

---
Honing strijdt tegen ziekenhuisbacterie

Honing kan niet alleen antibiotica vervangen, maar ook resistente bacteriën weer vatbaarder maken voor antibiotica.

Het is al langer bekend dat honing eigenschappen heeft die bacteriën tegenwerken. Nu hebben onderzoekers aan de University of Wales het effect van Manukahoning getest op bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica.

Professor Rose Cooper onderzocht hoe honing de groei van deze zogenoemde ziekenhuisbacteriën, waaronder Pseudomonas aeruginosa en MRSA, kan tegenwerken. ‘Honing kan de aanhechting van bacteriën aan weefsels verhinderen en zo een essentiële stap in het infectieproces voorkomen.’ Als bacteriën zich niet aan weefsel kunnen binden, kunnen ze ook geen biofilm vormen die hen tegen antibiotica beschermt.

Als antibiotica niet helpen tegen deze resistente bacteriën, kan honing mogelijk een oplossing bieden. Maar er is meer. In het lab ontdekten de onderzoekers ook dat honing MRSA gevoeliger maakt voor antibiotica en dus de resistentie vermindert. Bestaande antibiotica werken dus mogelijk efficiënter als ze gecombineerd worden met Manukahoning.

Manukahoning komt van nectar verzameld van de Manukaboom in Nieuw-Zeeland. Het is een erkend wondverzorgingsproduct over de hele wereld. Het zou ook een goedkopere optie zijn dan antibiotica. (as)
---
Gevolg: Nu zit ik hier met een plakkende honingvinger!
Het pikt wel een beetje...
Zo was het net niet, maar er zit een vergelijking in:

Ik laat jullie morgen het resultaat weten!
En Leen, bedankt voor het weetje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten