zaterdag 14 januari 2012

Kaki

Hey! Hier ben ik terug na even weggeweest!
Ondertussen zijn er nog eens 2 examens gepasseerd, waarvan ééntje uit de herboristenopleiding!
En nu vragen jullie jullie af of dit een soort tomaat is hierboven. Juist?
Wel, neen.
Deze week kwam iemand naar mij toe en ze had deze 'rare' vrucht vast.
En ik, nieuwsgierig als ik ben, wou natuurlijk weten wat het was.
Het was een 'Kaki' was het antwoord.
"Een 'Kaki'?"
"Ja, das een Japanse vrucht."
Ik heb dan een hapje mogen proeven maar kon smaak niet zo direct duiden, wel lekker!En jah, dan ben ik beginnen opzoeken natuurlijk!

Kaki - Diospyros kaki
Diospyros wijst op een plantengeslacht van tropische bomen. In tegenstelling tot onze tomaten groeit een Kaki dus aan bomen. 
Azië is de natuurlijke habitat van de Kaki.

Het zit in de familie van de
Ebbenhoutachtigen - Ebenaceae.
Nog een verschil met onze tomaten: in een Kaki zitten geen zaden! Ze worden zonder bestuiving gevormd, en zijn dus eigenlijk allemaal klonen van de moederplant.

Kaki's bevatten zeer veel
tannines (of looistoffen, zoals dat ook in de bast van eiken zit). Pas als ze echt zacht zijn (nagerijpt zijn, zo zacht als een tomaat), zitten er minder tannines in. Ergens las ik dat de zaden in de vruchten dan een stof afscheiden om de tannines af te breken maar... er zaten toch geen zaden in de vruchten?... Of zit hier een kink in de kabel...

Maar opgelet! Overconsumptie
kan een 'blok in de maag' betekenen die operatief verwijderd moet worden.

Kakibomen zijn blijkbaar ook in onze tuinen te kweken.

Het regelmatig eten van een Kaki, zou het risico op een hartaanval door aderverkalking kunnen verminderen.

Na jarenlange kweek, zijn er 3 basis-rassen ontstaan:
pca of 'pollination constant abstringent*'
pcna of 'pollination constant non abstringent*'
pvna of 'pollination variant non abstringent*'

*abstringent slaat op het samenstrekken, vb. bij het drinken van een wijn met veel tannines, kan men in de mond ook een gevoel van 'samentrekken' ervaren.
Indien je in de winkel dus Kaki's wil kopen en er het ras bij staat, weet je onmiddellijk of er veel, weinig, of variërend tannines inzitten! Wel steeds goed laten narijpen!


1 opmerking:

  1. Wat een rare vrucht is dit zeg, oranje, geen zaden en tomaatachtig. We hebben er één thuis maar nog niet geproefd. Wat een vreemd ding.

    BeantwoordenVerwijderen